Dolar 41,8312
Euro 48,6189
Altın 5.396,71
BİST 10.720,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 12°C
Az Bulutlu
Ankara
12°C
Az Bulutlu
Pts 15°C
Sal 17°C
Çar 17°C
Per 16°C

Yaz aylarında tüketilmesi gereken 6 meyve

Yaz mevsimi sırf deniz, kum ve güneşten ibaret değil. Yaz aylarına özel meyveleri de sofralarımızdan eksik etmememiz gerekiyor.

Yaz aylarında tüketilmesi gereken 6 meyve
REKLAM ALANI
10 Mayıs 2024 23:12
37

Yaz meyvelerinin vitamin, mineral, lif ve antioksidan açısından epey varlıklı bir sıhhat deposu olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Zengin vitamin, mineral ve antioksidan içerikleriyle, mevsiminde tüketilen yaz meyveleri istikrarlı bir beslenme planının kıymetli bir modülü.

Özellikle meyvelerde bulunan C vitamini bağışıklık sistemimizi güçlendirirken, lifler sindirim sistemimizi düzenliyor ve kalp sıhhatimizi destekliyor. Ayrıyeten, antioksidanlar özgür radikallerle savaşarak hücresel hasarları azaltıyor, kanser riskini düşürebiliyor” açıklamasında bulundu.

ARA REKLAM ALANI

Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, 6 yaz meyvesinin sıhhat hünerlerini paylaştı.

Üzüm

İçeriğindeki vitamin ve minerallerin yanı sıra sıhhatimiz için kıymetli olan pek çok bileşene sahip. Bilhassa siyah üzüm, resveratrol içeriği sayesinde kalp ve damar sıhhatinde düzgünleştirici tesire sahip. Demir içeriği sayesinde kansızlık sorunu yaşayanlar için kan üretimine dayanak olur. İçeriğindeki karotenoid sayesinde göz sıhhatine katkı sağlar. Potasyum içerdiği için yüksek tansiyonu düşürür ve kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur. Lakin glisemik indeksi yüksek yani kan şekerini süratli yükseltip düşüren bir meyve olduğu için bilhassa diyabet hastaları dikkatli tüketmelidir.

Kavun

Selenyum, beta karoten, C vitamini ve kimi antioksidan unsurları bakımından zengindir. Bu sayede oksidatif gerilimi önleyerek özgür radikallerin bedenden atılmasına yardımcı olur, bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar ve kansere karşı hami tesir gösterir. C vitamini sayesinde cilt sıhhatine da olumlu katkıları bulunur. İçeriğindeki beta karoten göz sıhhatine uygun gelir. Yüksek su ve lif içeriğiyle sindirim sisteminin sistemli çalışmasını dayanaklar. Potasyum içeriği ise kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur. Fakat fazla tüketimi ishale neden olabilir. Glisemik indeski yüksek bir meyve olduğu için diyabet hastalarının dikkatli tüketmesinde yarar var.

Karpuz

Karpuz deyince akla likopen gelmeli. Likopen, meyve ve sebzelere kırmızı rengini veren bir antioksidandır. Besinler yoluyla aldığımız likopen kalp ve damar hastalıkları, diyabet, kanser ve kemik erimesi üzere birçok hastalığa güzel gelir. Karpuz ayrıyeten içeriğindeki sitrülin ve arginin sayesinde kan basıncını düşürür, bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu lezzetli meyve sahip oduğu magnezyum ve potasyum sayesinde kas ağrılarına ve kramplara güzel gelirken, A, B6 ve C vitaminleri açısından da zengindir. Yüzde 90’dan fazlası su olduğu için bedenin bilhassa yaz aylarında sıvı gereksinimini karşılar. Lif içeriğiyle sindirim sisteminin tertipli çalışmasına yardımcı olur. 

Çilek

Çilek C, K, E ve B kümesi vitaminlerini içerir. Mineral olarak da kalsiyum, demir, magnezyum ve bakır açısından zengindir. İçerdiği antioksidanlarla kanserden hami tesire sahip. LDL dediğimiz makûs huylu kolesterolü düşürücü tesiri de var. Ayrıyeten kan şekerini dengeleyerek diyabet riskini düşürür, içerdiği B9 vitaminiyle yorgunluk ve halsizliğe uygun gelir.

Önemli!

Alerjik besinlerden biri olan çilek, deride alerjiye bağlı çeşitli tepkilere neden olabilir. Ayrıyeten çilek pestisit içeriğinden ötürü yıkandıktan sonra 5-10 dakika karbonatlı suda bekletilmeli, akabinde tekrar yıkandıktan sonra tüketilmeli. Pestisit; besinleri haşere, bakteri ve virüsten korumak için tarımda kullanılan kimyasal bir husustur.

Erik

Yüksek oranda C vitamini içeriğinin yanı sıra, A, K ve B kümesi vitaminleri, sodyum, potasyum, kalsiyum, demir, magnezyum ve antioksidanlar içerir. C vitamini içeriğiyle demir emilimini artırır. K vitamini ve magnezyum sayesinde kemiklerin güçlenmesine katkı sağlar. Diş etini güçlendirir. A ve C vitamini sayesinde bedende kolajen üretimini destekleyerek kırışıklıkların oluşumunu geciktirir. İçerdiği beta karoten ile göz sıhhatini korur. Lifli olduğu için tokluk sağlayarak kilo denetimine yardımcı olur. Sindirim sisteminin sistemli çalışmasına katkı sağlar ve kabızlığı önler. Kan şekerini dengelemeyi dayanaklar. Bu nedenle diyabet hastaları rahatlıkla tüketebilir. Lakin erik ve tuz tüketimine dikkat edilmeli bilhassa de böbrek ve tansiyon hastaları eriği tuzla tüketmemeli.

Kiraz

A, C, B ve K vitaminlerinin yanı sıra magnezyum, potasyum, manganez ve bakır mineralleri içerir. Bilhassa A vitamini ve potasyumdan zengindir. Bedenin sodyum-potasyum istikrarını sağlayarak tansiyonu düşürücü tesiri vardır. Bedenden ürik asidin uzaklaştırılmasına yardımcı olur, gut ve eklem ağrılarına düzgün gelir. Antrenman sırasında inflamasyonu azaltır ve antrenman sonrasında süratli toparlanma sağlar. Melatonin içeriğiyle âlâ ve kaliteli bir uykuyu takviyeler. Bol C vitaminiyle yaşlanma zıddı tesiri de bulunur. Diyabet hastaları için ülkü bir meyvedir. Yüksek lif içeriğiyle kabızlığa âlâ gelir. Fazla tüketimi ishal yapabilir. Kalp ve tansiyon sorunu yaşayanlar kirazı dikkatli tüketmeli.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI