Dolar 41,8312
Euro 48,6189
Altın 5.396,71
BİST 10.720,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 16°C
Az Bulutlu
Ankara
16°C
Az Bulutlu
Paz 12°C
Pts 15°C
Sal 16°C
Çar 17°C

Nar suyunun antioksidan seviyesi yeşil çaydan daha yüksek

Lezzeti ve tıbbi yararlarından ötürü dünya genelinde gitgide popülerleşen bir meyve olan nar, bireylerin antibiyotiklere karşı direnç kazanmasına dayanak oluyor.

Nar suyunun antioksidan seviyesi yeşil çaydan daha yüksek
REKLAM ALANI
7 Ağustos 2024 18:48
31

Lezzeti ve tıbbi yararlarından ötürü dünya genelinde gitgide popülerleşen bir meyve olan nar, bireylerin antibiyotiklere karşı direnç kazanmasına dayanak oluyor. Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Nar suyunda bulunan unsurlar hücre yenilenmesini uyararak beden direncini yükseltiyor ve bağışıklığı güçlendiriyor. Folik asit, potasyum, fosfor, demir, C vitamini ve lif bakımından epey yüksek içeriklere sahip olan nar, Japon patentli ilaçlarda yer alan 9 bitkisel besin ortasında yer alıyor. Yapılan çalışmalara nazaran nar suyunun antioksidan aktivitesi yeşil çaydan neredeyse 3 kat daha fazla. Bütün bunlara bağlı olarak da narın üretim ve tüketimine talep giderek artıyor” dedi.

 

ARA REKLAM ALANI

100 gram narın, yetişkin bir kişinin günlük muhtaçlığı olan C vitamini dozunun yaklaşık yüzde 16’sını tek başına karşıladığını söz eden Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Narın birden fazla tüketim hali bulunuyor. Genel olarak taze haliyle tercih edilse de ek olarak pekmez haline getirilerek, ekşi sosu yapılarak, meyve suyu ve sirke üzere farklı formlara dönüştürülerek, içecek kümelerine ferahlatıcı bir aroma olarak eklenerek ya da çay haline getirilerek de tüketilebilir. Nar çayı; ezilmiş nar taneleri, kurutulmuş nar çiçekleri yahut nar suyu konsantresinin sıcak suya eklenmesi ile basitçe demlenebilir” açıklamasında bulundu.

 

Derya Eren, narın 16 yararını şöyle paylaştı:

  • Çekirdeğinden çıkarılan yağın içeriğinde bulunan hususlar kalp hastalıklarından korunmaya yardımcı olur. 
  • Nar suyu ekstresinde bulunan biyoaktif kimyasal bileşikler, hücresel olağandışı çoğalmayı ve tümör yayılımını önleyebilir.
  • Nar meyvesinden elde edilen ekstre; akciğer, göğüs, kolon ve prostat kanserlerinin agresif tesirlerinden korunmaya yardımcı olur.
  • Kolesterolü istikrarlar.
  • Kandaki glikoz düzeyini dengeleyerek şeker hastalığının önlenmesine yardımcı olur.
  • Sistolik kan basıncını düşürücü tesir gösterebilir.
  • Prostat kanserinin önlenmesine katkıda bulunur.
  • Kemikleri besler, kireçlenmenin önlenmesine yardımcı olur.
  • İshal semptomlarını giderebilir.
  • Otooksidasyonla meydana gelen hücre hasarının önlenmesine yardımcı olur.
  • Hücreler ortası bağlantıda misyon alan proteinlerin oluşumuna katkı sağlar.
  • Kemik ve eklem iltihaplarının önlenmesine yardımcı olur.
  • Karaciğer üzerinde kollayıcı tesir gösterir.
  • Üreme sıhhatine katkıda bulunur.
  • Kas ağrılarının hafiflemesini sağlar ve ağır idmanlardan sonra bedenin toparlanmasını kolaylaştırır.
  • Ağız sıhhatini muhafazaya yardımcı olur.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
ETİKETLER: ,