Dolar 41,8312
Euro 48,6189
Altın 5.396,71
BİST 10.720,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 16°C
Az Bulutlu
Ankara
16°C
Az Bulutlu
Paz 12°C
Pts 15°C
Sal 17°C
Çar 17°C

Kurban kesimini mutlaka işi bilen kasaplar yapmalı!

Kurban Bayramı’nda kesim yapan acemi kasapların kesici aletler ya da hayvan darbeleriyle yaralandığına dikkat çeken Dr. Rüştü Uçan, “İş güvenliğinin en değerli ögelerinden biri işi, o işin uzmanı olan şahsa yaptırmaktır. Bilhassa büyükbaş hayvan kısmını kasaplara yaptırmak kaza sayısını kıymetli oranda azaltır.” dedi.

Kurban kesimini mutlaka işi bilen kasaplar yapmalı!
REKLAM ALANI
14 Haziran 2024 00:24
32

Kurban etinin saklanmasında plastik kapların kullanılmaması ve kurban etinin sıcakken poşetlere konulmaması gerektiğini bilhassa vurgulayan Kimya Yüksek Mühendisi Öğr. Gör. Mustafa Cüneyt Gezen ise “Kurban etleri en az 2 saat kadar soğumaya bıraktıktan sonra poşetler ile taşınmalı. Sızıntı yapmayacak, kalın poşetler kullanılmalı. Poşete koymadan tepsiler vasıtası ile taşınması daha da uygun olur.” formunda bilgi verdi.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sıhhati ve Güvenliği Kısım Lideri Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan ve Kalite Baş Denetçisi Öğr. Gör. Mustafa Cüneyt Gezen, Kurban Bayramı’nda kesim yapan acemi kasaplar konusuna ait ikazlarda bulundu.

ARA REKLAM ALANI

İSG Uzmanı Dr. Rüştü Uçan, 2022 yılında İstanbul hariç 5 bin 102 kişinin kurban kesiti sırasında, kesici aletler ya da hayvan darbeleriyle yaralandığını hatırlattı.

Kesim yerleri evvelce belirlenmeli!

Kurban kısmı öncesinde kesinlikle kesim yerlerinin belirlenmesi gerektiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, “Kesim yapılacak yerler evvelden planlanmalı, belirlenmeli, standartları denetim edilmeli ve yetkilendirilmeli. Vilayet, ilçe ve öbür yerleşim ünitelerinde, kesim standartlarına uygun mevcut hayvan kesim yerleri ve kesimhanelerin bayram mühletince açık olması ve hizmet vermesi sağlanmalı. Hayvan kesim yerleri ya da kesimhane bulunmayan ilçe yahut yerleşim ünitelerinde yetkililer standartlara uygun taşınabilir hayvan kesim yerleri ve kesimhaneler oluşturmalı. Kesim yapılan yerlerin ve etrafının paklığı için tedbirler alınmalı.” dedi.

Kurbanlıklar veteriner denetiminden geçmiş olmalı!

Kurbanlık alırken veteriner denetiminden geçmiş olmasına dikkat edilmesi gerektiğini söz eden Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, “Hayvanlardan direkt bireylere geçen bulaşıcı hastalıklar bulunur. Denetimli hayvan alarak bunu önlemiş olursunuz. Kulaklarındaki denetim işaretleri bunu sağlar. Belediyelerce belirlenen alanları kullanın. Belediyeler hijyen kurallarına azami ihtimam gösterir. Gerek kesim sırasında gerekse kesim sonrası hijyen kurallarına uyulmalı.” diye konuştu.

Kurban derisi nasıl saklanmalı?

Kurban derisinin yaralamadan çıkarılmasını ve kaya tuzuyla ovularak saklanması gerektiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, “Ekonomiye katkı sağlamak ismine bu süreç kıymet arz eder. Dolayısı ile hem ekonomik hem de güvenlik nedeniyle bu iş için de uzman şahısların bulunması yararlı olacaktır” dedi.

İşi, işin uzmanı yapmalı!

Kurban kesitinin kesinlikle uzman kasaplar tarafından yapılmasının ehemmiyetini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, kesim sırasında yaşanacak muhtemel kazaların önüne geçmek için işin uzmanlarından yardım alınması ve bilhassa büyükbaş hayvanların kesitinin kasaplar tarafından yapılması teklifinde bulundu.

Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, şu bilgileri verdi:

“İş güvenliğinin en kıymetli ögelerinden biri işi, o işin uzmanı olan bireye yaptırmaktır. Bilhassa büyükbaş hayvan kısmını kasaplara yaptırmak kaza sayısını değerli oranda azaltır. Aletler keskin ve pak olmalı, kesim sırasında kullanacağınız kesici aletler tam olmalı. Bu aletler her sene bilenmeli. Ayrıyeten mümkün el kesilmelerine karşı, çelik örgülü ve bilekten kemerli kasap eldivenlerinin kullanılması gerekir. Bu eldivenin bıçak kullanılan ele değil, öbür ele takılması değerli. Bu halde kullanım, bıçak sapmasında eli korur. Kurban kısmının kesinlikle işi bilen kasaplar tarafından yapılmasının, bilhassa büyükbaş hayvanların kısmının kasaplar tarafından yapılması teklifinde bulunuyorum. Kesim kesinlikle acemi kasap tarafından yapılacaksa bu sırada yaşanacak muhtemel kazaların önüne geçmek için yakındaki şahıslarla ortasında en az 1 metre aralık olması gerekmektedir.”

Aletler ne çok keskin ne de fazla kör olmalı!

Kesim sırasında kullanılan tüm aletlerin hijyen olması gerektiğine dikkat çeken Dr. Uçan, “Kesimde kullanılacak bıçakların ve tüm kesici aletlerin antiseptikle yıkanması ve temizlenmesi gerekir. En azından alkol ya da kolonya ile silinmeli. Aletler ne çok keskin ne de fazla kör olmalı. Çok keskin olduğunda yaralanmalar daha ağır halde sonuçlanabilir. Aletlerin keskin olmaması durumunda ise kurban eziyet çeker.” dedi.

Uzuv yaralanmalarında kesilen kurbanlardan gelebilecek riskler için hijyen önemli

Kesilmeye karşı çelik örgülü eldiven kullanılması gerektiğini hatırlatan Dr. Uçan, kasabın, çelik eldiveni bıçağı tuttuğu elin aksi eline takması gerektiğini de kaydetti.

Uzuv yaralanmalarında kesilen kurbanlardan gelebilecek biyolojik risklerin önlenebilmesi için değerli hijyen kurallarına uymak gerektiğini de vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, “Kesim sırasında kurban kanları ve kurbanın bağırsakları inançlı bir biçimde bertaraf edilmeli.” diye bilgi verdi. 

Kurban eti nasıl saklanmalı?

Kimya Yüksek Mühendisi ve Kalite Baş Denetçisi Öğr. Gör. Mustafa Cüneyt Gezen de kurban etlerinin saklanması konusuna işaret ederek, kurban eti saklanmasında plastik kapların kullanılmaması ve yeniden kurban etinin sıcakken poşetlere konulmaması gerektiğini de kaydetti.

Üsküdar Üniversitesi Öğr. Gör. Mustafa Cüneyt Gezen, plastiklerin içinde bulunan kimyasalların, besin ile temas ettiğinde besine geçtiğini belirterek, kurban etlerinin plastik poşet yahut öbür plastik eserlerle saklanmaması gerektiğinin altını çizdi. Öğr. Gör. Mustafa Cüneyt Gezen, şunları kaydetti:

“Sıcaklığın tesiriyle bu kimyasallar besine geçer ve sıcaklık arttıkça ziyanlı hususların yiyeceğe geçişi daha kolay olur. Bu hususlar bedenimizde östrojen gibisi biçimde metabolize olur ve erkeklerde ve bayanlarda kısırlığa, bayanlarda göğüs kanserine ve nöropsikolojik rahatsızlıklara neden olabilir. Bu nedenle, yağlı ve sıcak besinlerin plastik kaplarda saklanması daha ziyanlıdır.” dedi

Et, soğuduktan sonra poşete konmalı! 

Kurban Bayramı’nda kesilen kurban etlerinin, dışarıda hiç dinlendirilmeden sıcak sıcak plastik poşetlere konularak paylaşılmasının da sakıncalı olduğunu belirten Gezen, şu tekliflerde bulundu:

“Plastikte bulunan zehirli kimyasallar, sıcağın tesiriyle kurban etine bulaşır, buradan da insanlara geçer. Hasebiyle kurban etleri en az 2 saat kadar soğumaya bıraktıktan sonra poşetler ile taşınmalı. Sızıntı yapmayacak, kalın poşetler kullanılmalı. 

Poşete koymadan tepsiler vasıtası ile taşınması daha da uygun olur. Bu müddet zarfında etler soğur ve bakteri üretmesi durumu azalır.

Et soğuduktan sonra yağlı kâğıda sarılarak buzdolabına konulmalı

Her bir kurban için kullanmak üzere büyük uzunluk kasapların kullandığı yağlı kağıtlardan bulundurulmalıdır. Et soğuduktan sonra yağlı kâğıda sarılarak buzdolabına konulması sağlanmalıdır.

Hayvanın derisi iç-dış aksi çevrilerek kalın tuzla evvel yeterlice ovalanır ve daha sonra yeniden tuzlanır ve istenirse ilgili vakıf kurumlarına bağışlanır.

Kurban eti birebir gün yenilecekse kavurma yapılması, şayet daha sonra yenilecekse soğuduktan sonra kesimlere ayrılarak derin dondurucuda saklanması tavsiye olunur. Derin dondurucudan çıkarılan et, buzu çözüldükten sonra pişirilerek yenebilir. Pişirilmek istenen etler, porsiyonlar halinde dondurucudan çıkarılmalı, şayet pişirilmeyecekse tekrar dondurucuya bırakılmamalıdır. Bırakıldığı taktirde et üzerinde ziyanlı bakteriler oluşabilir.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , , ,