Hazır sosların sık tüketimi birçok soruna neden olabiliyor!
Hazır sosların çoğunlukla yağ ve tuz içeriklerinin yüksek olduğuna dikkat çeken uzmanlar, ziyanlı kanserojen unsurlar de içerebildiklerini söylüyor.
Hazır sosların sık tüketiminin bedende ödem tutulumuna, çok tuz alımına bağlı kemiklerden kalsiyum çekilmesine ve karın etrafında yağlanmaya sebep olabildiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, içeriğinde bulunan hususların de özellikle çocuklarda hiperaktiviteyi arttırabileceği konusunda ikazda bulundu. Hülya Yiğit ayrıyeten birçok sosun meskende de hazırlanabileceğini söyledi.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, yemeklerde sıklıkla başvurulan hazır sosların sıhhate tesirleri hakkında bilgi verdi.
Yemek kültürlerinin etkileşimi Türk mutfağına sosları soktu
Yemek yemenin yalnızca açlığı giderme davranışı değil, tıpkı vakitte zevk almak için yapılan bir hareket olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Bu nedenle yemeğin kokusunun, manzarasının daha hoş olması ve lezzetinin artması için birçoğumuz lezzet arttırıcı olarak soslar kullanırız.” dedi.
Türk mutfağında sosların büyük bir yeri olmadığını hatırlatan Hülya Yiğit “Sosyal irtibatın arttığı dünyada farklı yemek kültürlerinin birbirleri ile etkileşimini de görmekteyiz. Bu nedenle son yıllarda market raflarında birbirinden çeşitli soslar yer almaktadır.” halinde konuştu.
Mide sorunu olanlar dikkatli olmalı
Hazır sos dediğimizde ketçap, mayonez, barbekü sos, acı sos, soya sosu, beşamel sos gibi klasikleşmiş sosların aklımıza geldiğini söz eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, bu cins hazır sosların ne kadar sağlıklı olduğuna değindi:
“Hazır sosların çoğunlukla yağ ve tuz içerikleri yüksektir. Birçok sosun üretiminde kavurma, yüksek ısıyla temas süreçleri de gerçekleştiği için sıhhate ziyanlı kanserojen hususları içerebilmektedir. Hazır sosların sık tüketimi bedende ödem tutulumuna, çok tuz alımına bağlı kemiklerden kalsiyum çekilmesine ve karın etrafında yağlanmaya sebep olabilmektedir. Bilhassa gastrit, reflü üzere mide sorunu olan bireylerin, hazır sosları tüketirken daha da dikkatli olmaları gereklidir. Hazır soslarda bulunan monosodyum glutamat (MSG), renklendirici ve koruyucuların bilhassa çocuklarda hiperaktiviteyi arttırabileceği de unutulmamalıdır.”
Sosları meskende de çarçabuk hazırlayabilirsiniz
Hazır soslar yerine meskende kendi hazırladığımız sosları da tercih edebileceğimizi söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit sözlerini şöyle tamamladı:
“Birçok sosu meskende çarçabuk hazırlayabilirsiniz. Üstelik hiçbir kollayıcı eklemeden! Mesela, hem daha sağlıklı hem de lezzetini damak zevkinize nazaran ayarlayabileceğiniz pesto sos yapmak isterseniz; 2 demet taze fesleğen, 3 yemek kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri, 3 yemek kaşığı çam fıstığı yahut ceviz yahut yer fıstığı, yarım limonun suyu, yarım çay bardağı sızma zeytinyağı, 1-2 diş sarımsak ve 2-3 gr. tuz kâfi olacaktır.
Bütün malzemeleri karıştırarak, blender yahut mutfak robotu ile püre haline getirin. Üzerine yavaş yavaş zeytinyağı ekleyip karıştırarak kıvam almasını sağlayın. Cam bir kaba alarak buzdolabında saklayabilirsiniz.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı