Balparmak, baldaki hileyi 25 dakikada tespit eden metoduyla Uluslararası Bal İhtisas Komisyonu çalışma grubu lideri oldu!
Balparmak AR-GE Merkezi, baldaki hilelerle (taklit ve tağşiş) gayrete karşı geliştirdiği öncü metotlarıyla bilim dünyasına yol gösteriyor.

Bilim dünyasının katıldığı ve Romanya’da gerçekleşen 6. Milletlerarası Arı Eserleri Kongresi ve Milletlerarası Bal İhtisas Kurul Toplantısında ülkemizi temsilen beş sunum yapan Balparmak, baldaki hileyi 25 dakikada belirleyen yeni metodu ile Memleketler arası Bal İhtisas Komisyonu’nun çalışma grubu lideri oldu. Balparmak AR-GE ve Kalite Yöneticisi Dr. Emel Damarlı, “Bu gelişme, Balparmak AR-GE Merkezinin bilir kurumu olma maksadı yolundaki çalışmaları için değerli bir adım oldu” dedi.
Dünya arıcılık bölümünün en kıymetli sıkıntılarından biri de balda yapılan hileler. Taklit ve tağşiş olarak literatüre geçen bu kıymetli sorunun tespit edilmesi önemli bilimsel teknolojik alt yapı ve deneyimle donatılmış uzmanlık gerektiriyor. Rengine, kokusuna, manzarasına bakarak anlaşılmayan baldaki sahteciliği tespit etmenin tek yolu ise ayrıntılı tahlildir. Türkiye’nin birinci Avrupa’nın dördüncü en kapsamlı arı eserleri ihtisas laboratuvarı olan Bal ve Öteki Arı Eserleri Araştırma ve Kalite Denetim Laboratuvarını içinde barındıran Balparmak AR-GE Merkezi, dünyada birincileri gerçekleştirdiği yeni tahlil metotlarının tespitiyle dünya laboratuvarlarına da dayanak veriyor. Balparmak AR-GE Merkezi uzmanları, katıldıkları kongre ve etkinliklerde bilimsel sunumlarla, geliştirdikleri yenilikçi tahlil sistemlerini tüm bilim dünyasıyla paylaşıyor.
Bu yıl Romanya’da gerçekleştirilen 6. Memleketler arası Arı Eserleri Kongresi ve Milletlerarası Bal İhtisas Kurulu Toplantısı’nda yapılan 35 tane sunumun 5’i Balparmak AR-GE Merkezi uzmanları tarafından gerçekleştirildi. Yapılan sunumların üçü bilhassa bal ve öteki arı eserlerinde taklit ve tağşişin belirlenmesine yönelik metot geliştirme çalışmalarından oluştu. Balparmak, AR-GE Merkezi’nde geliştirilen tahlil tekniklerinin başarısı sayesinde Milletlerarası Bal İhtisas Komisyonu’nun bal ve arı eserlerinde taklit ve tağşişin belirlenmesi konusundaki çalışma grubunun lideri oldu. Balparmak Analitik AR-GE Müdürü Dr. Emir Akyıldız bu vazifesi üstlendi. Farklı ülkelerden akademisyenlerin ve özel dalın temsilcilerinin yer aldığı Milletlerarası Bal İhtisas Kurulu, bilimsel çalışmalarını Codex Alimentarius, ISO, Avrupa Regülasyonları üzere kıymetli ünitelere gönderiyor.
Balda yapılan hilelerle uğraş kapsamında geliştirdikleri yeni metotlarla bala ek edilen hileleri 25 dakika içinde tespit edebildiklerini belirten Balparmak AR-GE ve Kalite Yöneticisi Dr. Emel Damarlı, “Bu gelişme, Balparmak AR-GE Merkezinin bilir kurum olma maksadı yolundaki çalışmaları için kıymetli bir adım oldu. Bu gelişme ile Balparmak AR-GE Merkezi tüm dünyada taklit-tağşiş konusundaki gayretin liderliğini aldı. Artık Balparmak AR-GE Merkezini tüm bilim dünyası tanıyor diyebiliriz. Bu Balparmak markamız için olduğu kadar ülkemiz için de gurur verici bir gelişmedir” dedi.
Arı sütünde yanlışsız parametrelere bakılmasını sağladık
Uluslararası Arı Eserleri Kongresi ve Milletlerarası Bal İhtisas Kurulu Toplantısı’nda gerçekleştirilen sunumlardan bir başkası ise, son devirde gündemde olan arı sütü konusu oldu. Arı sütünün işlevsel yararları ve kalite göstergeleri açısından incelendiğini belirten Damarlı, “Arı sütünün kendine mahsus çok farklı ana proteinleri var. Biz buna MRJP diyoruz. Aslında bu proteinlere bakılması gerektiği tarafında bir sunum yaptık ve burada geliştirdiğimiz metodu paylaştık” şeklinde konuştu.
Türk Çam balı, Türkiye’nin ihracatının önünü açabilecek tüm dünyada çok bedelli bir bal çeşidi.
Türkiye’ye has bir bal çeşidi olan ve yüzde 92’si Türkiye’nin Ege kıyılarındaki Kızıl Çam ormanlarından elde edilen Türk Çam balının tüm dünyada tanınması için coğrafik işaretinin alınması hedefiyle önemli bir gayret içinde olduklarını belirten Damarlı, “Türk Çam Balı, Türkiye’nin ihracatının önünü açabilecek değerli ve ülkemize mahsus endemik bir bal çeşididir. Bu değerli balın tüm dünyada hak ettiği bedele ulaşması için elimizden gelen tüm çabayı göstereceğiz. Ayrıyeten bilimsel tarafta da Çam Balının ihracatta önünü açmak için de uğraş veriyoruz. Örneğin standartta her bal için kullanılan C4 metodunun eser hazırlığı etabında çam balına özel bir metot uygulanması gerektiğini tespit ederek Balparmak Türk Çam Balı Tespit Metodu ismini verdiğimiz bir metot geliştirdik. Artık dünya referans laboratuvarları bu yeni geliştirdiğimiz metot ile doğal Türk Çam Balı ihracatında çok büyük bir sıçrama noktası oluşturduk” şeklinde konuştu.
Balda yeni tahlil metotlarına gereksinim var
Balın taklit ve tağşiş edilmesi en kolay besin eseri olduğunu vurgulayan Damarlı, “Balda yeni tahlil metotlarına çok büyük gereksinim var. Bu nedenle biz doğal balın peşinde koşuyoruz, yeni taklit ve tağşiş belirleme metotları geliştiriyoruz. Bu bahiste dünyada yapılan çalışmaların ötesinde çalışmalar yapıyoruz. Öbür yandan arı sütü çok değerli bir eser. Zira yayınlanan pek çok bilimsel araştırma sonuçları bize arı sütünün destek edici besin olarak işlevsel özelliklerini anlatıyor. Bu eserin tağşişini engellemek için toplam proteine değil ana proteinlere bakmak lazım diyoruz. Burada da yeni bir yaklaşım getiriyoruz ve hakikat arı sütünü seçmeleri ve kullanmaları için tüketicileri yönlendirmeye çalışıyoruz. Polen ise, tam besin (superfoods) olarak isimlendiriliyor son devirde. Zira bütün besleyici kıymetleri istikrarlı olarak içeriyor. dedi.
Sektör temsilcilerine 4 farklı kelamlı sunum
Uluslararası Bal İhtisas Komisyonu’nun bal ve öteki arı eserlerinde taklit ve tağşişin belirlenmesi konusundaki çalışma kümesinin liderliğini de üstlenen Balparmak AR-GE takımı Türkiye’de de bilim insanları ve dal temsilcileriyle buluşarak onlara geliştirdiği tahlil sistemlerini anlatıyor. Thermo Scientific TR distribütörü RedoksLab ın organize ettiği “Foodomic” seminerine de iştirak sağlayan Balparmak AR-GE grubu kesim temsilcileri ile İstanbul Ataşehir’de bir ortaya geldi. Balparmak Analitik AR-GE Müdürü Dr. Emir Akyıldız’ın yaptığı dört başka kelamlı sunum ile tüm iştirakçileri Balparmak’ın öncü tahlil prosedürleri hakkında bilgilendirdi. Arı eserlerinde besin güvenliğini tehdit eden en önemli hususların taklit, tağşiş ve kalıntılar olduğuna dikkat çekilen sunumlarda, bu durumların tespitine ait bilgilendirmeler yapıldı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı